מתי חותמים על הסכם מייסדים
בניגוד לדרישות חוקיות מחייבות מטעם המדינה כגון תקנון חברה והסכמי חלוקת מניות החברה, הסכם מייסדים הינו וולונטרי לחלוטין ולכן ניתן לחתום עליו בכל שלב של פתיחת העסק. אולם, מניסיונו הרב של עו”ד חזוט במהלך השנים, מומלץ מאוד לנסח ולחתום על הסכם עם תחילת השותפות בעסק. ישנם מספר סיבות להמלצה זו:
הסכם מייסדים הינו חוזה השותפות בין מייסדי חברה ומטרתו ליצור בסיס חוקי לשיתוף פעולה ביניהם.
מניעת סכסוכים עסקיים
באופן הפשוט ביותר, הסכם מייסדים טוב מחלק את האחריות בין השותפים בצורה ברורה ומהווה מעין מסמך “תיאום ציפיות” עם תוקף חוקי מחייב. מסמך שכזה מונע מראש חוסר תקשורת, ומאפשר לשתף פעולה תוך הסכמה הדדית בין המייסדים.
כאשר חלוקת האחריות בין בעלי החברה ברורה לכולם וישנו מנגנון יישוב סכסוכים שהוסכם מראש בין כולם, ניתן למנוע סכסוכים עסקיים או להכריע בקלות ובמהירות מיהו הצד הצודק במקרה של סכסוך וכך להימנע מהגעה לבית משפט.
להקדים תרופה למכה עם הסכם מייסדים
בעלי עסקים רבים מבינים את החשיבות של הסכמה בכתב על אופן חלוקת האחריות בחברה מאוחר מדי, לאחר שהתגלעו סכסוכים ומחלוקות בנוגע להתנהלת החבר.
בשלב זה מתחרטים בעלי עסקים שאין להם מסמך כתוב בו כתובים עיקרי ההסכמות ביניהם בעת פתיחת העסק והוקם מנגנון יישוב סכסוכים. אנו ממליצים בחום שלא להגיע למצב כזה, ולחתום על הסכם מייסדים כבר עם פתיחת העסק.
הכנה לקראת שינויים במבנה החברה
מבנה הבעלות בחברה הינו דבר משתנה. שותפים עוזבים ומצטרפים, החברה נמכרת לחברה גדולה יותר או מתמזגת עם חברה קטנה יותר וכו’. הסכם טוב צופה שינויים במבנה החברה ומפרט את החלק היחסי של כל שותף במקרה של שינוי במבנה החברה.
תמיד ניתן לשנות ולעדכן הסכם מייסדים
בעוד הימנעות מחתימה על הסכם מייסדים עלולה לגרום לחוסר תיאום, חוסר תקשורת, סכסוכים עסקיים ועוד בעיות רבות, חתימה על הסכם חסר או נאיבי אינו מהווה בעיה. אם בתהליך התפתחות העסק גיליתם על כשרונות מיוחדים או חוסר כשרון של שותף מסויים, אתם חושבים שמבנה חלוקת האחריות אינו הוגן או ברצונכם להוסיף שותף חדש- תמיד אפשר לחתום על הסכם מחודש.
לקביעת פגישת ייעוץ
הסכם מייסדים – מה זה בעצם?
כאשר אנשים מעוניינים לחבור יחד ולהקים עסק או מיזם כלשהם, נהוג לחתום קודם כל על הסכם מייסדים המציג נקודות ראשונות וחשובות לאופן הפעולה יחד, לדרך ההתנהלות ונושאים נוספים כך שיימנעו מחלוקות כבר בתחילת הדרך. הסכם זה יוצר תיאום ציפיות ויישור קו בין כל המייסדים או השותפים להקמת העסק שיכול להיות חברה, כולל חברת סטארטאפ אך גם כל מיזם אחר שכולל בתוכו פעילות עסקית כלשהי. הסכם מייסדים חשוב לנסח ולחתום בעזרת עורך דין המומחה בדיני חוזים, כולל הסכמים מסוג זה. כך ניתן לצאת לפעילות משותפת בראש שקט שהנושאים הבסיסיים נקבעו כך שבמצבים לא צפויים לא יווצרו סימני שאלה.
מה חשוב שיכלול הסכם מייסדים?
הסכם מייסדים צריך “להיתפר” בהתאם לכל חברה או עסק ולמאפיינים שלהם. עם זאת, ישנם מספר נושאים שחשוב מאוד שתהיה התייחסות אליהם ואף פירוט לגביהם בהסכם. אחד הנושאים הוא אופן קבלת החלטות בחברה, הכולל את חלוקת התפקידים בין המייסדים השונים, תחומי אחריות ובכלל כיצד מתקבלות ההחלטות, למשל האם יש להחלטות מסוימות צורך בהסכמת כל היזמים. נושא נוסף הוא פרטים לגבי מינויים נוספים בחברה כמו דירקטורים, מנכ”ל, עורך דין או רואה החשבון של החברה. נושא שלישי הוא עיגון זכויות, למשל האם מכירת זכויות של אחד המייסדים שעוזב צריכה להיות קודם כל למייסדים האחרים ולא לגורם אחר. הסכם מייסדים כולל התייחסות גם לאופן בו נוהגים במקרה שישנו סכסוך ומהי הדרך המועדפת לפתרון, האם גישור או דרך אחרת וכן לנושא פירוק החברה: כיצד יחולקו נכסי החברה במצב של פירוק.
מתי מומלץ לחתום על ההסכם?
חתימה על הסכם מייסדים מומלצת בשלב מוקדם של ההתקשרות בין השותפים לתוכנית. פעמים רבות נראה בתחילת הדרך שכולם מגיעים לעניין במוטיבציה גבוהה ועם כוונות משותפות. רק כשנכנסים לתכנון הדברים הלכה למעשה מגלים שישנם הבדלים באופן בו כל מייסד רואה את הדברים. לכן, חשוב להגיע להסכמות ולתיאום ציפיות בסיסיים ממש בתחילת הדרך, עוד לפני הכניסה לתכנון ברזולוציות גבוהה יותר וכמובן הרבה לפני שניגשים לביצוע. הסכם מייסדים הוא חוזה משפטי ולכן מומלץ מאוד לערוך אותו בעזרת עורך דין מומחה בתחום.
עו”ד שניר חזוט הוא עורך דין מומחה בדיני חוזים כולל הסכמי מייסדים והוא בעל ניסיון וידע רב בנושא. מוזמנים ליצור קשר.