עורך דין פינוי בינוי
“פינוי בינוי” הוא סטטוס בישראל לשטח כגון: שכונה, מתחם בניינים, מספר רחובות שבו הוחלט להרוס את בתי המגורים הישנים, ולבנות במקומם בנייני מגורים חדשים עם תכנון עירוני מיטבי הכולל שטחים ציבוריים כגון:גינות, מרכזי סחר, מתקני חינוך ופנאי ועוד.
“פינוי בינוי” הוכרז לראשונה בשנת 1998 ע”י משרד הבינוי והשיכון, שהוא הגורם הרשמי הרשאי לקבוע ולהגדיר מתחם – כאזור ל”פינוי בינוי” על כל המשתמע מכך. בעת ההכרזה על “פינוי בינוי” מפרסם למעשה משרד הבינוי והשיכון צו, שתוקפו כשש שנים מיום פרסומו.
הכרזה על שטח כעל מתחם “פינוי בינוי” היא חלק ממדיניות ההתחדשות העירונית שנוצרה בערים כפתרון לבעיות הנגרמות מגידול האוכלוסייה יחד עם התיישנות המבנים והתשתיות.
מדיניות זו פותחה בעקבות התמעטות השטחים הפתוחים הנמצאים מחוץ למרכזי הערים, קריאת גופי התכנון לציפוף הערים, וחוסר היכולת של המדינה והרשויות המקומיות לטפל באזורים ושכונות מתיישנות על כל המשתמע מכך.
ההכרזה על שטח כעל מתחם פינוי בינוי נעשית על מנת לעשות שימוש יעיל יותר בקרקע מתוקף הזכויות המוקנות באמצעות התכנית וע”י המדינה, על מנת לאפשר עתודות מגורים תוך שמירה על שטחים ירוקים ציבוריים בעיר ועל מנת לשפר את האזור בהיבטים חזותיים ותדמיתיים.
בשטחים המוכרזים כמתחמי פינוי בינוי מבוצעת בדרך כלל הריסת המבנים ובניה מחדש של שכונה צפופה יותר (הצפיפות הגבוהה מושגת ע”י בניית בנייני מגורים בעלי מספר רב של קומות להבדיל מבתי המגורים הנמוכים המאפיינים שכונות ותיקות) ובעלת תשתיות משופרות וחדשות המאפשרות איכות חיים ברמה גבוהה המותאמת לימינו.
בשטחים המוכרזים כמתחמי פינוי בינוי ניתנות תוספות של זכויות בנייה והטבות מיסוי, כגון פטור מהיטל השבחה. כל אלה מעודדים התקשרות בין היזמים לבעלי הדירות במתחמים אלו.
ואם אחד מבעלי הדירות מתנגד?
הכרזה על מתחם פינוי לשם בינוי היא בסמכותה של ממשלת ישראל על פי סעיף 33א לחוק התכנון והבניה, התשכ”ה-1965.
יוזמות פינוי בינוי מוסדרות בחוק בינוי ופינוי של אזורי שיקום.
בשנת 2006 חוקקה הכנסת את חוק פינוי ובינוי (פיצויים), התשס”ו-2006 ע”מ להתגבר על קשיים שגורמים בעלי דירות במתחמי “פינוי בינוי” המתנגדים להסכמי “פינוי בינוי”.
ניכר כי ברוב המקרים ההתנגדות הינה ניסיון סחיטה של היזם ו/או של בעלי הדירות במתחם.
החוק קובע כי דייר המסרב באופן בלתי סביר לפרויקט “פינוי בינוי”, למרות שמירב בעלי הדירות במתחם מעוניינים בקידום הפרויקט, יישא באחריות לנזקי שאר הדיירים כתוצאה מעיכוב העסקה, בתנאים הקבועים בחוק.
החוק מבדיל בין סירוב סביר לכזה שאינו סביר, כך למשל סירוב סביר יחשב לכזה כאשר מהותו היא אי-כדאיות כלכלית, אי-העמדת מגורים חלופיים (ומתאימים, במקרה של בעלי מוגבלויות) לתקופת הבנייה, אי-העמדת בטחונות מתאימים, ונסיבות אישיות מיוחדות.
בשנת 2014, נדרש לראשונה בית המשפט העליון להכריע כי הכשלת פרויקט פינוי־בינוי חושפת דייר סרבן לאחריות נזיקית. בית המשפט העליון הותיר על כנו פיצוי בסך 485 אלף שקל שבו חויבה דיירת סרבנית לשלם לשכנים בבניין, לאחר שקבע כי הסירוב שלה אינו סביר, לאור העסקה שהוצעה לה.
מוזמנים להתייעץ עם עורך דין נדל”ן שניר חזוט בנושא: 08-941-3749
עו”ד פינוי בינוי
פינוי בינוי הוא תהליך שמטרתו בסופו של דבר להעלות את רמת החיים של דיירי הבתים באזור בו נעשית ההתחדשות וגם לאפשר אכלוס האזור בצורה יעילה יותר. בסופו של דבר מדובר על תהליך שאמור להיות ווין ווין וכולם אמורים ליהנות ממנו: הדיירים הנוכחיים בבניינים, היזם ו/או חברת הבניה העוסקת בפרויקט וגם הרשות המקומית. אם כך, מהי חשיבותו של עורך דין פינוי בינוי שילווה את הדיירים? כיוון שמדובר על תהליך ארוך ומורכב בו הדיירים צריכים לעזוב את בתיהם לתקופה לא קצרה חשוב לוודא לאורך כל הדרך שהדברים מתנהלים תוך שמירה על זכויותיהם מכל ההיבטים ומול כל הגורמים המעורבים בעניין.
מה תפקידיו של עורך דין פינוי בינוי?
כאמור, באופן עקרוני עורך דין פינוי בינוי אמור לייצג את הדיירים ולדאוג לאינטרסים שלהם. ככל שיהיה מעורב מוקדם יותר כך הדיירים יוכלו להרגיש בטוחים יותר. אפילו לפני ההחלטה האם ההצעה של היזם נראית לדיירים או לא, חשוב שעורך הדין יהיה מעורב. הוא יוכל לוודא מול העיריה שההבטחות שהיזם מבטיח לגבי השינויים הנעשים אכן מגובים בתוכניות העיריה ויקבלו אישור. הוא יבדוק היטב שתוכלו לקבל את כל התנאים המגיעים לכם כמו מגורים זמניים, שעלויות הבניה יהיו על היזם ועוד. עורך הדין ינהל גם את נושא החתימות, כשנדרש ששני שליש מהדיירים יסכימו כדי להתחיל התהליך. הוא גם ידאג לחוזה הטוב ביותר מול היזם כך שאתם תקבלו בטחונות וערבויות כמו גם את המוצר הסופי הטוב ביותר ניתן.
עורך דין שידע להתמודד עם מצבים בלתי צפויים
פינוי בינוי כולל הרבה מאוד פרטים קטנים ומושפע מהרבה מאוד גורמים כך שמצבים בלתי צפויים בהחלט יכולים לצוץ. חשוב לבחור עורך דין פינוי בינוי עם הרבה מאוד ניסיון בתחום, עורך דין שליווה פרויקטים בהצלחה ומכיר היטב את ההתנהלות, את החוקים בנושא התחדשות עירונית, את הבעיות שעלולות לצוץ ואת הפתרונות להן. למשל, מה עושים במקרה בו הקבלן קורס כלכלית ולא יכול להמשיך בפרויקט, מה עושים כאשר ישנם עיכובים בבניה. בטחונות וערבויות הם קריטיים למצבים אלה. עורך הדין צריך לדעת לנהל את הדברים היטב גם בין הדיירים לבין עצמם (למשל טיפול בדיירים סרבנים).
עו”ד שניר חזוט הוא עו”ד מקרקעין המתמחה גם בכל הנושא של התחדשות עירונית ומלווה פרויקטים רבים. מוזמנים ליצור קשר.
עורך דין פינוי בינוי: המומחה שלכם בהתחדשות עירונית בישראל
בעידן של התחדשות עירונית בישראל, פרויקטי פינוי-בינוי הפכו למרכזיים בשוק הנדל”ן. כעורך דין פינוי בינוי, אני מתמחה בליווי דיירים ויזמים בתהליך המורכב הזה.
למה חשוב להיעזר במשרד עורך דין פינוי בינוי?
- חקיקה מורכבת: חוק פינוי ובינוי בישראל עובר שינויים תכופים. עורך דין מומחה יבטיח שזכויותיכם מוגנות.
- משא ומתן מול יזמים: ייצוג מקצועי יכול להשיג תנאים טובים יותר עבור הדיירים.
- הבנת ההשלכות הכלכליות: נסייע בהערכת כדאיות הפרויקט והשפעתו על ערך הנכס שלכם.
- טיפול בסוגיות תכנוניות: נלווה אתכם מול ועדות התכנון והבנייה.
שירותינו כוללים:
- בדיקת היתכנות משפטית לפרויקט פינוי-בינוי
- ניסוח וחתימה על הסכמי פינוי-בינוי
- ייצוג דיירים מול יזמים וקבלנים
- טיפול בהתנגדויות ומחלוקות בין דיירים
ידעתם? על פי נתוני משרד הבינוי והשיכון, נכון לשנת 2023, יש מעל 1,000 פרויקטים של פינוי-בינוי בשלבי תכנון שונים ברחבי ישראל.
כעורך דין פינוי בינוי מנוסה, אני מתחייב להעניק לכם ליווי מקצועי ואישי לאורך כל הדרך, מהשלבים הראשוניים ועד למסירת הדירה החדשה.